top of page

Mat- och godismotivation hos hundar

Att få sin hund att äta med god aptit och motiveras av godis kan ibland vara en utmaning. Vissa hundar kastar sig över matskålen, medan andra verkar måttligt intresserade av vad som erbjuds. Vad kan det bero på, och hur kan vi få även de mest matointresserade hundarna att bli mer engagerade i sina måltider?



Vanliga orsaker till att vissa hundar inte är så motiverade att äta:

Hälsoproblem: Precis som hos människor kan hälsoproblem påverka hundars aptit. Tandproblem, magbesvär eller andra sjukdomar kan göra att hunden inte känner för att äta. Om din hund tidigare ätit bra men plötsligt tappar aptiten kan det vara klokt att kolla upp hunden hos veterinären.

Stress och ångest: Hundar är känsliga djur och förändringar i deras miljö kan skapa stress. Flytt, nya familjemedlemmar eller andra stora förändringar kan påverka aptiten. En stressad hund kanske inte känner för att äta.

För mycket mat/godis: Om hunden får för mycket godis under dagen kan det leda till att den inte känner sig hungrig när det väl är dags för mat - den är helt enkelt redan mätt! Balans är nyckeln här - fundera över (och skriv gärna ner) vad din hund äter utöver sin mat varje dag. För en liten hund krävs det inte mycket extra på sidan för att den ska fylla sitt energibehov för dagen!

För lite motion: En hund som inte rör på sig behöver heller inte mycket att äta, då den bränner för lite energi. Testa öka motionen och se vad som händer! Många hundar äter också hellre på kvällen, när de varit igång och rört på sig under dagen.


Hormoner: Många hundar är väldigt påverkade utav sina hormoner. Tikar som löper eller är skendräktiga tappar ofta aptiten, liksom många könsmogna unga hanhundar (allra helst om de bor i närheten av någon löptik). Att hundar tappar aptiten när de blir könsmogna är mycket vanligt!


Kräsenhet: Ja, hundar kan vara lika kräsna som vi! En del hundar är bara inte intresserade av sin vanliga mat. Att byta foder eller börja mixtra och blanda godsaker med maten för att få hunden att äta kan fungera för stunden - men blir ofta en ond spiral. Hunden lär sig i regel snabbt att matvägra för att få något nytt foder eller gott i maten! Detta kan också orsaka hälsoproblem då det vi "stoppar i maten" kanske inte alltid är de mest hälsosamma alternativen, och det kan också bli enformig för hunden i de fall den "äter det goda" och lämnar sin mat. Många hundar kan också få reaktioner i mag- och tarmkanalen och/eller hud- och päls av allt för täta foderbyten, eller feta och ohälsosamma tillskott.



Hur bygger man upp hundens motivation för mat och godis?

Till att börja med är det inte farligt för en hund att "vara lite kräsen". De allra flesta hundar äter då de är hungriga och så länge er hund är glad och pigg, ej tappar vikt eller får problem med gallkräkningar (p.g.a. tom mage) eller andra hälsoproblem så är det ingen fara. Många hundar (framförallt små hundar) äter ofta bara en gång om dagen eller till och med bara varannan dag - och det är helt normalt!


Vill man dock öka hundens intresse och glädje vid måltiderna, eller motivation för godisbelöningar, så finns det ändå endel saker man kan prova!



Berikning: Att berika hundens utfodring kan göras på olika sätt, och kan ibland göra underverk! Dels kan man testa introducera olika saker för hunden att undersöka vid varje måltid. Testa lägga i olika grönsaker, frukt, bär, kött och kolhydrater i hundens skål (håll dock koll på och undvik de livsmedel som är giftiga för hundar!). Det handlar här inte om att "locka med godsaker", utan att väcka en nyfikenhet och ett intresse hos hunden! Du kan även lägga i saker som ej är ätbara, så som (ej vassa) bestick och köksredskap.

Utöver att erbjuda spännande smaker och föremål med maten kan man också låta hunden arbeta naturligt för sin mat. Att få använda nosen eller klura ut hur man kommer åt maten skapar ofta motivation, det stimulerar deras naturliga jaktinstinkt och gör måltiden mer intressant. Testa t.ex. att sprida ut maten på gräsmattan/i snön/på golvet eller servera den i en aktiveringsleksak eller "go slow" skål. Under sommaren kan man med fördel också frysa in maten i lite vatten i block eller i en aktiveringsleksak, för både svalka och aktivering!

Interaktiv matning: Gör måltiderna till en rolig aktivitet! Ta med maten ut under promenaden och använd som belöning, eller servera på nya ställen. Kanske kan du lägga ett godisspår hunden får följa, gömma maten i små högar i skogen eller passa på att lära in ett roligt tricks där du belönar med maten?

Regelbundna måltider: Servera maten vid samma tidpunkter varje dag. Detta skapar en rutin och hunden lär sig när det är dags att äta.

Begränsad tillgång: Om hunden inte äter direkt, ta bort maten efter 15-20 minuter och försök igen senare. Detta lär hunden att maten inte alltid kommer att finnas där, vilket kan öka intresset.

Rätt miljö: Se till att hundens matplats är lugn och fri från distraktioner. En stressfri miljö kan göra underverk för aptiten!


Kontrollera godisintaget: Var noga med mängden godis som ges under dagen. För mycket godis kan minska hundens hunger och intresse för den vanliga maten.


HUR du serverar godiset spelar roll: För att öka motivationen för godis kan sättet du serverar godbiten på göra enorm skillnad! Istället för att bara säga "bra" och ge hunden godiset kan du testa leka med godiset i handen, eller kasta iväg den så att hunden får jaga den (bygg gärna upp med lite lek och bus först!). Testa också ändra ditt röstläge och kroppsspråk så att du själv utstrålar positivitet och entusiasm - det smittar ofta av sig på hunden!



Med detta sagt är alla hundar individer med sina egna preferenser och behov. Det kan ta lite tid och experimenterande för att hitta rätt lösning för just din hund, men med tålamod och lite kreativitet kan du hitta sätt att göra både mat och godis till något din fyrbenta vän ser fram emot.


Lycka till och kom ihåg – en glad hund behöver inte nödvändigtvis vara en hund som alltid kastar sig över sina måltider!


 

Vill du ha hjälp med foderrådgivning till din hund? I våra butiker hittar du foder för alla typer utav hundar, livsstadier och aktivitetsbehov, samt ett utbud av hälsosamma godbitar. I våra butiker säljer också nästan uteslutande varor som är närproducerade, svenska, ekologiska och/eller miljövänliga. Hitta din närmsta AMNIS-butik här: Översikt | AMNIS HUNDHUS Läs också gärna fler av våra artiklar inom relaterade ämnen: Svenskt hundfoder utan kyckling - finns det? Hetsätande hos hundar: Tips & lösningar

82 visningar0 kommentarer

Liknande inlägg

Visa alla

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page